Vcelia matka

Minuly rok som sa odhodlal stat vcelarom a tak mi jeden znamy daroval odlozence (na povod si uz nepamatal) a tie som uspesne prezymoval.Vsade v telke vidim ako ludia vcelaria bez skafandra.K tym mojim by som sa tak neodvazil.Bude to tym ze mam "necistokrvnu" matku alebo maju na mna cuch?Aku matku by som si mal zaobstarat aby boli vcely take kludne a neagresivne?

leo leo 8.6.2020

Nie je to tým, že by tvoje včely „cítili“ teba – agresivita včiel sa najčastejšie odvíja od genetiky matky, od zdravotného stavu včelstva a od podmienok, v akých s nimi pracuješ.
 Rozdiely medzi líniami matiek môžu byť veľmi výrazné – niektoré sú prirodzene pokojné, iné prudšie reagujú na manipuláciu.
Najčastejšie dôvody agresivity: Genetika matky – "divoké alebo miešané" línie bývajú ostrejšie.
 Staršia matka – po 2 rokoch môže včelstvo strácať stabilitu a zvyšuje sa obranný pud.
 Nedostatok znášky – v čase bez znášky sú včely prirodzene nervóznejšie.
 Zlé počasie, tlak vzduchu, prievan, manipulácia bez dymu tiež robia veľa.

Riešenie: výmena matky za pokojnejšiu líniu Osobne odporúčam vybrať si matku od chovateľa, ktorý sa dlhodobo venuje selekcii práve na miernosť.
 Nájdeš ich tu:  www.vceliakralovna.sk
 Tvoju situáciu pravdepodobne vyrieši práve výmena matky – už po pár týždňoch od výmeny bude správanie včiel úplne iné.

Michal Kohút 25.11.2025

a

Michal Kohút 25.11.2025